Košík  

Žiadne produkty

0,00 € Poštovné
0,00 € Spolu

K POKLADNI

Sprievodca svetom jedálenských stoličiek

Sprievodca svetom jedálenských stoličiek

Stolička je nábytkom, ktorý je neodmysliteľnou súčasťou nášho každodenného života. Od svojho vzniku však prešla mnohými historickými premenami. Prvé stoličky sa používali už v starovekom Egypte a ich zobrazenie môžeme vidieť aj na zachovaných umeleckých dielach.

Následne sa v Európe vyskytovali len v domácnostiach vyššej spoločnosti, nižšie vrstvy sedeli na laviciach a truhliciach. Azda najslávnejšia funkcia stoličky bola kráľovský trón a až v období renesancie sa ich používanie viac rozšírilo. Dominovali bohato zdobené kusy, ktoré sú často považované za umelecké diela. V priebehu  19. storočia sa vplyvom secesie vzhľad stoličiek zjednodušil a hnutie Arts&Crafts prinieslo až drsný, industriálny dizajn.

V súčasnosti zažívame v interiérovom dizajne éru neobmedzených možností. Bez problémov nájdete vedľa seba ultra moderné kúsky, šarmantné starožitné unikáty, či luxusné stoličky inšpirované rôznou dobovou estetikou. Prevedieme vás základnými typmi a najikonickejšími dizajnmi z histórie jedálenských stoličiek.


Jedálenské stoličky a kreslá

Jedálenské stoličky sa rozdeľujú na dva základné typy – stoličky a kreslá.

Jedálenské kreslo, dizajnérsky označované ako armchair, sa vyznačuje v prvom rade bočnými opierkami na ruky. Kreslá sú často čalúnené a s vyššou chrbtovou opierkou. Jedálni dodajú nádych luxusu. Môžete ich použiť ako sedenie pre všetky miesta okolo stola, čím dosiahnete honosný vzhľad, často sa však využívajú aj ako akcentový prvok. Pri obdĺžnikových jedálenských stoloch ich môžete umiestniť na kratšie strany, čím vytvoríte špeciálne miesto za vrchstolom. Na týchto miestach zvyčajne sedávajú hostitelia, alebo dôležitý hosť.

Jedálenské stoličky, alebo tiež side chairs, opierky na ruky nemajú, vďaka čomu sú flexibilnejšie a môžete ich úplne zasunúť pod stôl. Sú užšie a ich pomenovanie vzniklo v spojení s jedálenskými kreslami – pri obdĺžnikových stoloch sa tradične umiestňovali po dlhších stranách stola. Nepovažujte ich však za menejcenné, ponúkajú vám širokú škálu dizajnov, od luxusných čalúnených, až po minimalistické modernejšie kúsky.

 

Dizajnové zelené čalúnené jedálenské kreslo Mariposa a retro jedálenská stolička Froma Moderna v čiernej farbe s ratanovým výpletom a moderná minimalistická hnedo biela jedálenská stolička Forma Moderna a rustikálna stolička Pasiones so zeleným čalúnením

1. Zelené jedálenské kreslo Mariposa | 2. Retro jedálenská stolička Forma Moderna | 3. Kožená jedálenská stolička Forma Moderna | 4. Barokové jedálenské kreslo Pasiones

 

Od formálneho k modernému stolovaniu

Kedysi bola formálna jedáleň súčasťou každej domácnosti, no v súčasnosti preferuje mnoho ľudí modernejšie a menej konvenčné alternatívy. V otvorených priestoroch s prepojenou kuchyňou a obývačkou sú populárne kuchynské ostrovčeky s miestami na sedenie. V menších kuchyniach zasa často nájdete vyššie barové stoly a pulty, ktoré umožňujú praktické využitie priestoru pod nimi. Týmto moderným trendom v stolovaní sa prispôsobil aj trh so stoličkami a na základe toho ich rozdeľujeme podľa výšky sedu do troch kategórií.

Jedálenské stoličky a kreslá majú výšku sedu od 45 cm do 60 cm a umiestňujú sa k tradičným jedálenským stolom.

Ďalším typom sú pultové stoličky, s výškou sedu od 60 cm do 75 cm. Sú navrhnuté tak, aby vám poskytli maximálny komfort pri jedálenských pultoch či kuchynských ostrovčekoch, pre ktoré sú klasické jedálenské stoličky príliš nízke a barové stoličky zasa príliš vysoké.

Barové stoličky majú výšku sedu v rozmedzí od 70 cm do 75 cm a využijete ich pri vysokých barových pultoch a stoloch. V súčasnosti nájdete tiež mnoho stoličiek s možnosťou výškového nastavenia sedadla, ktoré tak viete prispôsobiť umiestneniu k nižšiemu jedálenskému pultu a tiež aj k vyššiemu barovému stolu. 

 

Kovová barová stolička Aurel v medenej farbe a žltá otočná čalúnená barová stoličky Kelsy a výškovo nastaviteľná industriálna drevená a kovová stolička Dofle a barová stolička Strasbourg s kožušinovým poťahom v béžovej farbe

1. Barová stolička Aurel | 2. Otočná barová stolička Kelsy | 3. Výškovo nastaviteľná stolička Dofle | 4. Kožušinová stolička Strasbourg

 

Ikonické a nadčasové dizajny

Súčasný dizajn ponúka nekonečné spektrum štýlov a kategorizácia jedálenských stoličiek a kresiel na základe ich tvaru je nesmierne bohatá. Nechajte sa inšpirovať a objavte čisté minimalistické tvary, bohaté ornamentálne zdobenie či eklektickú fúziu moderného a historického. Niektoré stoličky charakterizuje ikonická silueta, pri ďalších hrá zasa hlavnú úlohu výrazná opierka. Zoznámte sa s najpopulárnejšími dizajnmi!


Konzolová stolička

Konzolové stoličky rozoznáte vďaka jedinečnej podstave. Namiesto štyroch nožičiek sa v spodnej časti nachádzajú dva kovové prvky v tvare písmena L, prepojené v zadnej časti podstavy. Vzniká tak dynamický a vzdušný vizuál, ktorý pôsobí dojmom, že stolička stojí len na predných nožičkách. Tento dizajn sa prvý krát objavil v 20. rokoch minulého storočia a ostáva populárnym do dnes. Hodia sa nie len do jedální, ale aj k písaciemu stolu. Ľahká konštrukcia je pevná, no pružná, a môžete sa vďaka nej na stoličke jemne hojdať. Do interiéru prinesie štýlový retro nádych.


Stolička typu Parsons

Stoličky typu Parsons sú ďalším ikonickým, časom overeným dizajnom, ktorý sa datuje do 30. rokov minulého storočia. Ich názov odkazuje na Parsons School of Design, parížsku univerzitu, kde boli navrhnuté. Sedacia časť a vysoká opierka sú čalúnené a nožičky drevené alebo kovové. Silueta je jednoduchá a lineárna, s vysokou chrbtovou opierkou. Bola vytvorená s ideou nadčasovosti, tak, aby ju bolo možné kombinovať s nábytkom v rôznych štýloch.


Moderná sivá čalúnená konzolová stolička Gallami a hnedá konzolová stolička Bosco s poťahom z pravej kože a prírodná hnedá parsons stolička Rattan s ratanovým výpletom s kruhovými vzormi a luxusná zamatová čalúnená parsons stolička Lucienne v modrej farbe

1. Sivá konzolová stolička Gallami | 2. Kožená konzolová stolička Bosco | 3. Stolička Rattan typu Parsons | 4. Zamatová stolička Lucienne typu Parsons

 

Stolička so zošikmenou opierkou slope back

Pri zošikmených opierkach toho veľa vysvetľovať netreba. Opierka sa k sedacej časti pripája pod uhlom, prípadne sedacia časť plynule prechádza do chrbtovej opierky. Slope back dizajn je mimoriadne obľúbený pri modernom a minimalistickom nábytku, nakoľko dokáže oživiť siluetu bez ďalšieho zdobenia. Takisto je jedným z charakteristických prvkom stoličiek v škandinávskom štýle. Dozadu naklonené operadlo tiež zvyšuje komfort pri sedení.


Windsorská stolička

Tento typ stoličky sa prvý krát objavil začiatkom 18. storočia v britskom meste Windsor, po ktorom je aj pomenovaný. Je pre neho typická do oblúka zahnutá opierka s tenkými vertikálnymi valcovitými lamelami. Stoličky sú tradične vyrobené bez čalúnenia, z dreva, a historicky sa pri jeho ohýbaní používala para. Zaujímavou charakteristikou sú aj zošikmené nožičky, ktoré sa pripájajú na spodok sedacej časti. Sedadlo je tvarované, mierne zakrivené, alebo s priehlbinou v strede, ktorá zvyšuje komfort pri sedení.


Stolička typu Thonet

Stolička, ktorú ľudovo poznáme ako tonetku, bola navrhnutá už v roku 1859 nemecko-rakúskym architektom Michaelom Thonetom. Spolu s bratom založili spoločnosť Gebrűder Thonet a tento ikonický dizajn bol označený jednoducho, ako stolička č. 14. Može sa vám zdať jednoduchá, no má za sebou bohatú históriu. Pri jej výrobe sa využíva technika ohýbania dreva pomocou pary, ktorú vynašiel práve Michael Thonet. V roku 1867 vyhral tento dizajn zlatú medailu na svetovej výstave Expo v Paríži, kde mnohí svetoví architekti ocenili jej jedinečný tvar, ktorý spája praktickosť s nevídanou eleganciou. Stoličke č. 14 však patrí aj ďalšie prvenstvo – stala sa prvým, masovo vyrábaným nábytkom na svete. Jej charakteristická silueta bola znova objavená v druhej polovici 20. storočia a návrhári svetoznámych nábytkových domov dodali tomuto dizajnu moderný nádych. V súčastnosti nájdete legendárne tonetky v najrôznejších materiálových či farebných prevedeniach.


Moderná hnedá škandinávska stolička Scandinavia s ekokožou a moderná jedálenská stolička Vita Naturale s bielym poťahom z pravej kože a hnedým dreveným rámom a drevená naturálna hnedo sivá stolička Bernadette typu thonet a drevená svetlá hnedá windsorská stolička Haag

1. Hnedá stolička so zošikmenou opierkou Scandinavia | 2. Kožená stolička so zošikmenou opierkou Vita Naturale | 3. Stolička Bernadette v hnedej farbe typu thonet | 4. Windsorská stolička Haag v hnedej farbe

 

Stoličky s prekríženou crossback opierkou

Tento dizajn, nazývaný tiež crossback, patrí medzi najtradičnejšie a vizuálu dominuje chrbtová opierka, ktorá obsahuje prvok v tvare písmena X. Stoličky s prekríženou opierkou sú skvelou voľbou do interiérov zariadených vo vidieckom štýle. Najčastejšie sa vyrábajú z dreva a môžu mať tiež čalúnenú sedaciu časť, no nájdeme aj ďalšie štýlové variácie, obohatené o moderné materiály. Stali sa populárnymi začiatkom 20. storočia vo Francúzsku, kde boli neoddeliteľnou súčasťou miestnych bistier.


Stoličky s rebríkovou ladder back opierkou

Podobne ako crossback, aj tento typ stoličiek patrí medzi tradičné dizajny. Najčastejšie je prevedenie z dreva a tieto stoličky sú taktiež veľmi populárne v jedálňach zariadených vo vidieckom štýle. Označenie ladder back je referenciou na opierku tvorenú horizontálnymi lištami, ktoré pripomínajú rebrík. Prvé stoličky s takýmto operadlom sa objavili už v stredoveku.


Stoličky s plochou latkovanou slat back opierkou

Tieto stoličky sú ďalším ikonickým dreveným dizajnom. Ide o variáciou na ladder back štýl, s tým rozdielom, že latky vyplňujúce opierku sú umiestnené vertikálne. Taktiež sa objavili už v stredoveku. Opierka je rovná, alebo veľmi jemne zakrivená. Tento štýl sa označuje ako slat back, čo doslova znamená lištový chrbát.


Stoličky s mriežkovanou lattice back opierkou

Tento štýl opierky, nazývaný tiež lattice back, ponúka široké dizajnové možnosti. Označuje nie len klasický mriežkovaný či diagonálny kosoštvorcový vzor, ale aj modernejšie prevedenia s komplexnejšími opakujúcimi sa vzormi výplne opierky.


Koloniálna drevená stolička s rebríkovou opierkou Star v hnedej farbe s bieym podsedákom a vidiecka béžová stolička Wexford s opierkou s vertikálnymi latkami a dizajnová béžová stolička Nature s bambusovou mriežkou a drevená vintage čierna stolička Maurice s prekríženou opierkou a ratanovým výpletom

1. Stolička s rebríkovou opierkou Star | 2. Stolička s latkovanou opierkou Wexford | 3. Stolička s mriežkovanou opierkou Nature | 4. Stolička s prekríženou opierkou Maurice

 

Stoličky wingback s opierkou s krídlami

Dizajn tohto typu stoličiek je inšpirovaný obývačkovým nábytkom, konkrétne ušiakmi a kreslami s výraznými bočnými panelmi, ktoré sa v minulosti umiestňovali pred krby. Takzvané krídla chránili sediaceho pred prievanom a zachytávali teplo z ohniska. Pri jedálenských stoličkách nie je táto funkcia úplne nutná, má skôr dekoračný charakter a do strán predĺžená opierka pôsobí honosným a luxusným dojmom. Najpopulárnejšie je čalúnené prevedenia, avšak nájdete aj moderné verzie, kde sa podoba krídel pretransformovala do minimalistickej formy v podobe oblúkového bočného panelu.

 

Stoličky barrel back s polkruhovou opierkou

Stoličky tohto typu charakterizuje nezameniteľná silueta s opierkou polkruhového tvaru. Môžu byť čalúnené, alebo drevené či kovové. Označenie barrel back naznačuje súmerný sudovitý tvar. Chrbtová opierka je nižšia, zvyčajne plynule prechádza až na bočné strany a poskytuje priestor na opretie rúk. Podobne ako pri wingback dizajne, tento tvar je obľúbený aj pri obývačkových kreslách.


Luxusná sivá čalúnená stolička Karlotta s chesterfield prešívaním a art deco stolička Eugene so zlatou konštrukciou a moderná hnedá polkruhová drevená stolička Navagio s čalúnením a biela jedálenská stolička Lucia s poťahom z buklé látky

1. Sivá stolička s krídlami Karlotta | 2. Zlatá stolička s polkruhovou opierkou Eugene | 3. Hnedá stolička s polkruhovou opierkou Navagio | 4. Biela stolička s krídlami Lucia

 

Stoličky typu wishbone s opierkou v tvare Y

Stoličku s unikátnym prvkom opierky v tvare písmena Y navrhol Hans Wegner v roku 1949. Rám má charakteristickú siluetu z ohýbaného dreva a na sedacej časti sa nachádza výplet z umelých alebo prírodných vláken. Názov wishbone odkazuje na to, že tvar opierky pripomína vidlicovú kosť u vtákov. V minulosti sa tradovalo, že ak si pri rozlomení tejto kostičky, napríklad z kuraťa, niečo želáte, splní sa to.

 

Stoličky splat back so širokým centrálnym prvkom

Stoličky v štýle splat back sa vyznačujú opierkou s tenším rámom a širokým vertikálnym centrálnym prvkom. Nájdeme ho na moderných stoličkách so striktnými rovnými líniami, kde sa vyskytuje v podobe jednoduchého dreveného obdĺžnika, či v honosnom nábytku v klasickom, alebo bohato zdobenom orientálnom štýle, kde získava aj dekoratívny charakter.


Biela rustikálna stolička Deliciosa s čalúneným sedadlom a masívna drevená stolička M-Vintage s vyrezávanou opierkou a prírodná hnedá drevená stolička Nimes s výpletom na sedadle a svetlá hnedá stolička Hesien s polkruhovou opierkou

1. Stolička Deliciosa so širokým centrálnym prvkom | 2. Stolička M-Vintage so širokým centrálnym prvkom | 3. Stolička Nimes s opierkou v tvare Y | 4. Stolička Hesien s opierkou v tvare Y

 

Stoličky s oválnou opierkou

Pomocou stoličiek s oválnymi opierkami dodáte vašej jedálni nádych luxusu. Tento tvar sa často spája so stoličkami v klasickom, barokovom či rustikálnom štýle. Sú zvyčajne čalúnené, s dreveným rámom ozdobeným ornamentálnym vyrezávaním. Našli si však cestu aj v súčasnom dizajne a v kombinácii s modernými materiálmi, ako sklo či chróm, vytvárajú honosne pôsobiaci nábytok s eklektickou štýlovou fúziou.

 

Stoličky s keyhole opierkou s výrezom

Tento dizajn patrí medzi modernejšie a nájdeme ho v rozličných prevedeniach, od čalúnených až po drevené. Nazýva sa aj keyhole back a hoci toto pomenovanie evokuje kľúčovú dierku, v skutočnosti ide o stoličky s operadlom, ktoré majú akýkoľvek výrez v opierke. Môže ísť napríklad o subtílny a prirodzene pôsobiaci otvor, ktorý vznikne medzi opierkou s polkruhovou spodnou časťou a sedadlom, alebo o vysoko štylizovaný extravagantný tvar, ktorý je dominantným prvkom dizajnu.


Art deco čalúnená jedálenská stolička Decora v tyrkysovej farbe a moderná stolička Modern Barock s chrómovými klasickými nožičkami a vintage béžová stolička Hayward s oválnou opierkou s chesterfield prešívaním a drevená svetlá hnedá stolička Madhu so štvorcovými výrezmi na opierke

1. Modrá stolička Decora s opierkou s výrezom | 2. Sivá stolička Modern Barock s oválnou opierkou | 3. Béžová stolička Hayward s oválnou opierkou | 4. Drevená stolička Madhu s opierkou s výrezom

 

Dúfame, že Vás náš sprievodca svetom jedálenských stoličiek zaujal. Nechajte sa očariť štýlovými dizajnmi v našej ponuke tu.

 

Tím Estila