Košík  

Žiadne produkty

0,00 € Poštovné
0,00 € Spolu

K POKLADNI

Ako zvoliť správnu stoličku do jedálne

Ako zvoliť správnu stoličku do jedálne

Jedálenský priestor je v mnohých prípadoch spoločenským centrom domácnosti. Dominuje mu stôl, no nesmieme zabúdať ani na dôsledný výber stoličiek, ktoré ho dopĺňajú. Mali by ste zvážiť viaceré aspekty, od rozmerov až po prevedenie. Zorientujte sa v širokej ponuke a nájdite ten správny kúsok presne podľa vašich predstáv a potrieb.


Prvoradý je komfort

Jedálenské stoličky sú skvelým spôsobom, ako vniesť do priestoru zaujímavý dizajnový prvok prostredníctvom farieb, štruktúr či tvarov, no prioritou by mal byť pri ich výbere najmä komfort. Jedáleň býva často dejiskom rodinných osláv či príjemných posedení s priateľmi. Je preto dôležité, aby ste vy a vaši hostia mali čo najväčšie pohodlie a mohli sa naplno sústrediť na spoločnosť.

Pri zariaďovaní však myslite najmä na vaše každodenné potreby. Napríklad, ak máte väčší počet stolujúcich len príležitostne, nepotrebujete nutne nadrozmerný jedálenský stôl a veľký počet stoličiek, ktoré priestor zbytočne preplnia. Chrbát stoličky by mal byť tiež vzdialený od steny či najbližšieho nábytku najmenej 90 cm, aby ste pri sadaní si a vstávaní mali priestor stoličku pohodlne odsunúť.

Do menších jedální sa hodia stoličky s ľahkým a vzdušným dizajnom, ktoré priestor nezaťažia. Ideálne sú štíhle línie, sklo, či napríklad drevené stoličky s prekríženou opierkou. Môžete tiež zvážiť lavicu, uistite sa však, že jej umiestnenie umožňuje jednoduchý prístup pre všetkých sediacich. Ak máte väčšiu jedáleň a plánujete ju využívať aj na ďalšie účely, ako napríklad pracovné stretnutia, sú skvelou voľbou čalúnené stoličky s vysokou opierkou, ktoré vám zaručia pohodlie.


Luxusná jedálenská stolička Zagra s poťahom z pravej kože a masívna drevená lavica Marron Miel s kovovou podstavou a drevená rustikálna stolička Felicita

Kožená stolička Zagra | Industriálna lavica Marron Miel | Rustikálna stolička Felicita

 

Rozmery prispôsobte stolu

V prvom rade je dôležité sa zamerať na rozmery stoličky. Vrchná doska jedálenského stola sa zvyčajne nachádza vo výške 70 až 80 cm, zatiaľ čo výška sedu jedálenských stoličiek sa zvyčajne pohybuje v rozmedzí 45 až 50 cm. Optimálny rozdiel medzi sedadlom a spodnou časťou vrchnej dosky je 25 až 30 cm. Všímajte si, napríklad pri návštevách reštaurácií, kedy sa vám sedí najpohodlnejšie a na základe toho sa rozhodnite, či preferujete nižší alebo vyšší sed.  Zvážte tiež to, že ak je sedacia časť čalúnená, mäkké časti sa pri sedení stlačia a poklesnú.

Chrbtová opierka by mala presahovať výšku stola minimálne o 5 cm, platí tu však, že čím viac, tým lepšie. Vyššie opierky vám zaručia väčšiu oporu a pohodlnejšie sedenia aj počas dlhšieho času. Ak zvažujete stoličku s opierkami na ruky, v prvom rade sa zamerajte na ich výšku a či sa zmestia pod váš stôl. Stoličku by malo byť možné prisunúť k stolu bez toho, aby sa dotýkala jeho nožičiek, podstavy, či v prípade bočných opierok, spodnej časti dosky. Pri kontakte totiž môže dôjsť k ošúchaniu a poškodeniu nábytku.

Ak premýšľate nad vhodným počtom stoličiek, berte do úvahy, že optimálny priestor pre jednu osobu za jedálenským stolom je 60 cm. Medzi jednotlivými stoličkami by mal byť rozostup aspoň 15 cm a zohľadnite tiež tvar a umiestnenie nožičiek stola. Každé miesto na sedenie by malo byť rovnocenné, s dostatočným priestorom nad i pod vrchnou doskou stola a hlavne bez otravnej nožičky, ktorej sa musíte celý večer vyhýbať.


ôuxusná stolička s ratanovým výpletom Vienna a čalúnená stolička s buklé poťahom Mildred a rustikálna stolička s obrazom Wiltshire

Stolička s ratanovým výpletom Vienna | Stolička s buklé poťahom Mildred | Rustikálna stolička Wiltshire

 

Materiály, ktoré najviac vyhovujú vášmu životnému štýlu

Ďalším krokom pri hľadaní ideálnej jedálenskej stoličky je výber vhodného materiálu. Populárnou voľbou sú čalúnené stoličky s textilným poťahom, ktoré vám ponúkajú široký výber materiálov, vzorov a farieb, či dokonca zákazkovej výroby na základe vašich presných špecifikácií. Naturálne vlákna, ako napríklad bavlna či ľan sú priedušné a veľmi príjemné na dotyk. Komplikovanejšie je to s ich údržbou. Ak sa vám náhodou na poťah niečo vyleje, textília tekutinu rýchlo vsiakne, takže je dôležité začať pracovať na odstraňovaní škvŕn ihneď.

Ak vás priťahujú dizajnové možnosti, ktoré ponúkajú textilné poťahy, no obávate sa náročného čistenia, odporúčame poťahy z mikrovlákna. Tento umelý materiál ponúka široké spektrum štruktúr, napríklad so zamatovým či menčestrovým povrchom. Tekutina hneď nevsiakne, takže aj v prípade menšieho incidentu s rozliatym drinkom vám na neho nemusia ostať spomienky navždy.

Stoličky s koženým poťahom majú pevnejší povrch, z ktorého prípadné znečistenie jednoduchšie zotriete. Pôsobia distingvovaným a luxusným dojmom. Starostlivosť o pravú kožu či ekokožu si ale vyžaduje časovú investíciu z dlhodobého hľadiska. Tento materiál má tendenciu sa vysušiť, či popraskať a preto je nutné pravidelne používať špecializované prípravky na jeho čistenie či zvláčnenie.

Najjednoduchšiu údržbu poskytujú stoličky z moderných materiálov, ako kov, sklo, chróm či plast. Zvyčajne sú ľahšie a často je možné ich naukladať na seba, čo oceníte pri ich skladovaní. Z tohto dôvodu sú skvelou voľbou na príležitostné či sezónne sedenie.


Luxusná jedálenská stolička s čalúnením z pravej kože Vita Naturale a tyrkysová jedálenská stolička s klopadlom Eleanor a zámocká dizajnová priehľadná stolička Beaumont

Moderná kožená stolička Vita Naturale | Čalúnená stolička Eleanor s klopadlom | Transparentná baroková stolička Beaumont

 

Konzistentný štýl či eklektická extravagancia

V našej ponuke nájdete široké spektrum jedálenských zostáv so sadami stolov a stoličiek z rovnakej kolekcie. Ak ste však takéto možnosti k vášmu vysnenému jedálenskému stolu nenašli, no chcete dosiahnuť konzistentný vzhľad vašej miestnosti, poradíme vám, na čo sa zamerať.

Jedálenský stôl by mal mať so stoličkou spoločný aspoň jeden dizajnový prvok či element. Napríklad stôl v art deco štýle so zlatou podstavou môžete doplniť stoličkami s nožičkami v rovnakej zlatej farbe. K stolu s masívnou vrchnou doskou a s čiernou kovovou podstavou môžete zasa pridať stoličky v industriálnom štýle s podobnými kovovými prvkami.

Pri stoloch z masívneho dreva hľadajte stoličky s rovnakým farebným tónom či finišom. Vôbec nie je nutné trafiť rovnakú farbu, drevo je materiál, ktorý pôsobí živým dojmom a odchýlky vo farbe či štruktúre len zvýraznia naturálny charakter nábytku. Zamerajte sa skôr na to, aby ste nekombinovali teplé odtiene s chladnými, či lesklý finiš s matným.

Stôl sa stoličky by tiež mali mať spoločný formálny štýl. K drevenému stolu vo vidieckom štýle, ktorý pôsobí útulným neformálnym a domáckym dojmom sa napríklad nehodia luxusne pôsobiace kožené stoličky s koloniálnym dizajnom. Zvoľte skôr masívny drevený rám či textilné čalúnenie so vzorom.


Luxusná čalúnená stolička v zlatej farbe Glamoure a vidiecka jedálenská zostava z masívneho dreva Rodas a industriálna kovová jedálenská stolička Lawrence

Art deco stolička Glamoure | Vidiecka jedálenská zostava Rodas | Kožená industriálna stolička Lawrence

 

Miešanie štýlov či farieb však nie je nemožné, práve naopak, je to výborný spôsob ako priestor oživiť a dodať mu hravý prvok. Najjednoduchším spôsobom je kombinácia stoličiek v rôznych farbách, odporúčajú sa však aspoň dva kusy v rovnakom odtieni.

Môžete tiež zachovať jednotnú farebnosť a vyhrať sa s tvarmi. Napríklad k stolu z masívneho dreva môžete pridať rozličné stoličky z masívneho dreva v príbuzných odtieňoch. Táto dizajnová voľba vám umožňuje zaradiť do jedálne napríklad originálne vintage kúsky. Jediné pravidlo, ktorým by ste sa mali v tomto prípade riadiť je, že výška sedadla by mala približne rovnaká, aby všetky miesta pôsobili rovnocenne.

Pri obdĺžnikových jedálenských stoloch môžete vytvoriť zaujímavú variáciu použitím dvoch typov stoličiek, tzv. side chairs, ktoré nemajú opierky na ruky a umiestňujú sa po dlhších stranách stola a tzv. host chairs, ktoré sú zvyčajne mohutnejšie, s opierkami na ruky. Umiestňujú sa na kratších stranách stola, za vrchstôl, ako miesto pre hostiteľov či dôležitého hosťa.

Ak preferujete extravagantnú eklektickú estetiku, môžete skombinovať aj štýlovo diametrálne odlišné kusy, napríklad moderný lineárny stôl s opulentnými bohato zdobenými barokovými stoličkami, ako vyjadrenie fúzie starého s novým. Takýto avantgardný koncept možno nie je pre každého, no ak vám imponuje a rozhodnete sa pre tento prístup, vaša jedáleň bude zaručene pôsobiť unikátnym a originálnym dojmom.


ôuxusná baroková zlato-zelená jedálenská stolička Roi Gilt a moderné škandinávske stoličky Scandinavia v rozličných pastelových odtieňoch a čalúnená art deco oranžová stolička Célestine

Luxusná stolička s opierkami Roi Gilt | Moderná škandinávska stolička Scandinavia | Art deco zamatová stolička Célestine

 

Dúfame, že sme vám s výberom jedálenskej stoličky pomohli. Prezrite si našu širokú ponuku stoličiek tu a nájdite tú najvhodnejšiu presne pre vás.

 

Tím Estila